Nederlandse huizenprijzen hebben afgelopen jaren record na record gebroken. Vergeleken met vorig jaar ligt de gemiddelde prijsstijging op 10,4 procent in het tweede kwartaal van dit jaar, zo bleek donderdag uit cijfers van makelaarsclub NVM.

Echter is de huizenmarkt bij uitstek een markt waar plaatselijke verschillen van groot belang zijn. Nederland telt nog zat regio’s waar de huizenprijzen onder het topniveau van 2008 liggen.

Huizenprijzen zijn tussen 2008 en 2013 immers fors gedaald, om daarna weer op te krabbelen.

Niet iedereen is weer ‘boven water’

Veel koopwoningen kwamen in de crisisjaren ‘onder water’ te staan, waarbij de marktwaarde dus onder het niveau van de hypotheekschuld zakte. Het feit dat de gemiddelde huizenprijs terug is op het piekniveau van 2008 betekent niet dat alle huizenbezitters weer ‘boven water’ zijn.

Business Insider vergeleek historische transactieprijzen die bijgehouden worden door makelaarsvereniging NVM per regio.

In maar liefst 14 regio's liggen de huizenprijzen nog altijd onder het niveau van het derde kwartaal van 2008. Wie daar tien jaar geleden een woning kocht, heeft mogelijk nog altijd een woning die minder waard is dan tien jaar geleden.

Huizenprijzen: welke regio beweegt het meest?

De NVM houdt huizenprijzen bij op kwartaalbasis. Het kaartje hieronder toont het verschil in huizenprijzen tussen het topniveau van het derde kwartaal van 2008 en het tweede kwartaal van 2018. De NVM-regio Den Helder is bij gebrek aan vergelijkbare gegevens niet meegenomen.

In de groene regio's liggen huizenprijzen gemiddeld boven het niveau van 2008. De groen-grijze en roze regio's staan nog in de min. Beweeg met de muis over de regio's om de verschillen te bekijken.

Zoals je ziet zijn de huizenprijzen in Den Haag met 40,5 procent gestegen ten opzichte van 2008. Ook Amsterdam is natuurlijk een uitschieter, met maar liefst een verschil van plus 74 procent. Woon je in de regio Duiven Westervoort? Grote kans dat jouw woning in waarde gedaald is; de waarde in die regio is gedaald met gemiddeld 7,5 procent.

LEES OOK: 4 creatieve manieren om je hypotheekrente te verlagen